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Productividad total de factores en la industria manufacturera del Eje Cafetero colombiano: 2005-2019

dc.contributor.authorRestrepo-Carvajal, Nicolás
dc.contributor.authorAguirre-Peña, Daniel Steven
dc.contributor.authorManrique-Cabezas, Diego Alejandro
dc.contributor.authorLópez-Ceballos, Carlos Evelio
dc.date.accessioned2024-01-23T16:14:29Z
dc.date.available2024-01-23T16:14:29Z
dc.date.created2023-07-14
dc.identifier.issn0120-6346
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11407/8267
dc.descriptionThis study describes the evolution of multifactorial productivity in the manufacturing sector of the Colombian coffee region (Caldas, Risaralda and Quindío) in the period 2005-2019 through a panel of microdata obtained from the Annual Manufacturing Survey (EAM). To meet the objective, the methodology proposed is used to correct simultaneity biases, using the demand for intermediate inputs as a proxy for productivity and gross capital formation, in addition to real wages to estimate the functions of production by departments that make up the coffee axis. The results suggest that productivity in the department of Quindío has had an unfavorable behavior with respect to Caldas and Risaralda in the aggregate sphere, which may be the consequence of a heterogeneous industrial composition between the departments of the coffee region, where the added value tends to concentrate on areas of intensive industrial activity in physical and human capital such as Caldas and Risaralda. On the other hand, the findings at the firm level show that there is a dissimilar behavior between Caldas, where large companies are more productive, and Quindío, where productivity increases in smaller companies; meanwhile, for Risaralda the results are consistent given the size of the company.eng
dc.descriptionEl presente estudio describe la evolución de la productividad multifactorial en el sector manufacturero del Eje Cafetero colombiano (Caldas, Risaralda y Quindío) en el periodo 2005-2019, a través de un panel de microdatos obtenidos de la Encuesta Anual Manufacturera (EAM). Para el cumplimiento del objetivo, se emplea la metodología propuesta para corrección de los sesgos de simultaneidad, empleando la demanda por insumos intermedios como proxy de la productividad y la formación bruta de capital, además de los salarios reales para estimar las funciones de producción por departamentos que componen el eje cafetero. Los resultados sugieren que la productividad en el departamento del Quindío ha tenido un comportamiento desfavorable respecto a Caldas y Risaralda en el ámbito agregado, lo cual puede ser consecuencia de una composición industrial heterogénea entre los departamentos del Eje Cafetero, en donde el valor agregado suele concentrarse en zonas de actividad industrial intensivas en capital físico y humano, como Caldas y Risaralda. Por su parte, los hallazgos en el ámbito de firma muestran que existe un comportamiento disímil entre Caldas, donde las empresas grandes son más productivas, y Quindío, donde la productividad aumenta en empresas más pequeñas; entre tanto, para Risaralda los resultados son congruentes dado el tamaño de la empresa.spa
dc.formatPDF
dc.format.extentp. 1-26
dc.format.mediumElectrónico
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Medellín
dc.relation.ispartofseriesSemestre Económico; Vol. 25 No. 59 (2022)
dc.relation.haspartSemestre Económico; Vol. 25 Núm. 59 julio-diciembre 2022
dc.relation.urihttps://revistas.udem.edu.co/index.php/economico/article/view/4453
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceSemestre Económico; Vol. 25 No. 59 (2022): (julio-diciembre); 1-26
dc.subjectProductivityeng
dc.subjectIndustryeng
dc.subjectWageseng
dc.subjectEfficiencyeng
dc.subjectEconomic resourceseng
dc.subjectProductividadspa
dc.subjectIndustriaspa
dc.subjectSalariosspa
dc.subjectEficienciaspa
dc.subjectRecursos económicosspa
dc.titleEvolution of the total productivity of the factors in the manufacturing industry of The Coffee Area for the period 2005-2019eng
dc.titleProductividad total de factores en la industria manufacturera del Eje Cafetero colombiano: 2005-2019spa
dc.typearticle
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.22395/seec.v25n59a4
dc.relation.citationvolume25
dc.relation.citationissue59
dc.relation.citationstartpage1
dc.relation.citationendpage26
dc.audienceComunidad Universidad de Medellín
dc.publisher.facultyFacultad de Ciencias Económicas y Administrativas
dc.coverageLat: 06 15 00 N degrees minutes Lat: 6.2500 decimal degreesLong: 075 36 00 W degrees minutes Long: -75.6000 decimal degrees
dc.publisher.placeMedellín
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dc.rights.creativecommonsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
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dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501
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dc.type.localArtículo científico
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